Straten staan blank in Leusden na breuk waterleiding

25 juni 2019 10:31

In Leusden staan straten blank door een lek in een waterleiding.

"Het lijkt wel een vaart voor mijn huis", zegt een bewoner tegen RTV Utrecht. Auto's moeten noodgedwongen over het fietspad rijden.

Volgens waterbedrijf Vitens gaat het om een spontane breuk in een kleine leiding. "Je ziet dat door zo'n kleine leiding al heel veel water stroomt", zegt een woordvoerder. "Maar het zal als het goed is snel weglopen via putten."

32 huishoudens hebben last van de breuk. Vitens verwacht het lek binnen een aantal uur te hebben gerepareerd.

 

Vredesplan voor het Midden-Oosten: veel geld, weinig enthousiasme

25 juni 2019 09:29

Geld lost niet alle problemen op, wordt er weleens gezegd. Maar Jared Kushner laat zich niet weerhouden. Kushner, schoonzoon van de Amerikaanse president Donald Trump, is architect van een plan voor het Midden-Oosten dat vandaag in de Arabische eilandstaat Bahrein wordt besproken.

Hij probeert zo'n 50 miljard dollar los te krijgen om de welvaart van de Westelijke Jordaanoever, Gaza, Jordanië, Egypte en Libanon te stimuleren. Dat klinkt als een puur economische plan, maar het is bedoeld als eerste aanzet naar vrede tussen Israël en de Palestijnen.

Afwezig

De beoogde geldschieters van het project zijn in Bahrein vertegenwoordigd: zowel de Golfstaten Saudi-Arabië en Qatar als privé-investeerders. Andere Arabische landen zijn ook aanwezig: onder andere Egypte, Marokko en Jordanië.

De EU stuurt een "technische deskundige". Maar er ontbreken ook een paar cruciale gezichten, want de Palestijnen gaan niet in op de uitnodiging en de Israëlische regering is bewust niet uitgenodigd.

De afwezigheid van deze twee centrale spelers komt Kushner niet slecht uit. Hij wil namelijk alle netelige politieke kwesties pas in een latere fase aan de orde stellen. Naar zijn idee zal economische voorspoed de angel uit het conflict halen. Zijn plannen worden schertsend de deal of the century genoemd, maar Kushner zegt zelf dat het gezien moet worden als de "kans van de eeuw".

De ambitieuze economische stimuleringsplannen van de Amerikanen voorzien onder meer in een miljoen nieuwe banen voor Palestijnen, het liberaliseren van de Palestijnse economie en miljardeninvesteringen in de infrastructuur. Onderwijs, zorg en openbaar bestuur worden ingrijpend vernieuwd.

De Palestijnen zijn resoluut tegen de aanpak van Kushner. De Palestijnse topdiplomaat Saeb Erekat schrijft in een verklaring dat "het volle economische potentieel van Palestina alleen kan worden bereikt door het opheffen van de Israëlische bezetting en het respecteren van het internationale recht en de resoluties van de VN". Met andere woorden: eerst vredesonderhandelingen, daarna pas de economische situatie aanpakken.

"Een gemiste kans", zegt Hanna Luden, directeur van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). "Weer wordt de Palestijnen iets aangereikt en weer zeggen ze nee."

De afwezigheid van de Palestijnen stemt Luden somber over de levensvatbaarheid van Kushners plannen. "Ik kan me het wantrouwen van de Palestijnen voorstellen, want ze zijn misschien bang dat de voorstellen die er gaan komen niet zullen bevallen. Maar je kunt alleen onderhandelen over je toekomst als je aan tafel zit. Als je me vraagt of Kushners plan gaat lukken, ben ik bang van niet."

Ludens pessimisme wordt gedeeld door het Joodse persagentschap Jewish Telegraphic Agency, dat in een redactioneel commentaar schrijft dat "de deal van de eeuw er steeds meer uitziet als een kletspraatje met koffie".

Een deel van de brede kritiek op de plannen van de Amerikanen heeft te maken met de boodschapper zelf. Jared Kushner wordt in veel kringen niet serieus genomen, legt de Nederlandse diplomaat Angélique Eijpe uit.

"Om vrede te bereiken in het Midden-Oosten heb je expertise nodig. Als onroerendgoedmagnaat is hij niet de eerste waar je aan denkt wat dat betreft. Daarnaast wordt hij met name door de Palestijnen niet gezien als neutrale bemiddelaar, en dat is hij in feite ook niet."

Ambassade

Eijpe doelt onder meer op Kushners nauwe en langdurige banden met Israël, de steun die een lid van zijn team heeft uitgesproken voor Israëlische annexatie van Palestijns gebied op de Westelijke Jordaanoever en zijn eigen twijfels over de bestuurlijke competentie van de Palestijnen.

Daarnaast heeft de VS veel goodwill onder de Palestijnen verspeeld door de verhuizing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem en het stopzetten van miljoenen dollars steun aan de Palestijnse Autoriteit en de VN-hulporganisatie in Palestijns gebied, de UNRWA.

Maar ook de verwachte miljardendonaties en inhoud van de besprekingen in Bahrein overtuigen veel waarnemers niet. "Dit plan is een voorbeeld van zogeheten economic peace", zegt Eijpe. Geld ertegenaan smijten lost het echte probleem niet op, stelt de diplomaat. "Dat werkt niet. Dat is het paard achter de wagen spannen."

Hanna Luden van het CIDI ziet daarentegen de aanpak van Kushner wel zitten. "Wij signaleren dat ook Arabische landen beseffen dat het anders moet. De Palestijnen moeten niet alleen maar eerste hulp krijgen, maar de kans om economische vooruitgang te boeken en onafhankelijk te worden. Nu zijn ze afhankelijk van andere landen. Dat moet veranderen."

De argwaan tegen Kushner begrijpt ze wel, zegt ze. "Ik kan me het wantrouwen wel voorstellen, want hij heeft ook zijn belangen. Dat heeft iedereen. Maar het feit dat hij bemiddelt wil niet zeggen dat hij bepaalt."

Door de politieke aspecten van zijn vredesplan achter te houden, verhoogt Jared Kushner de spanning. Hij zegt zelf het juiste moment te willen bepalen voor dat controversiëlere deel van het proces. Volgens Israëlische kranten wil hij het premier Netanyahu ook niet moeilijk maken door een vredesoverleg te starten tijdens de verkiezingscampagne in Israël.

Maar sommige critici geloven niet eens dat er een politiek deel van het plan bestaat. Onder wie Mouin Rabbani, onafhankelijk Midden-Oostendeskundige in Washington. "Je kunt mij niet wijsmaken dat als de Amerikanen echt bezig waren met zo iets belangrijks, dat het niet zou uitlekken. Maar er is geen lek. Dat komt omdat er ook geen inhoudelijk vredesplan is."

 

Iran: nieuwe sancties VS betekenen einde diplomatie

25 juni 2019 09:11

Iran heeft hard uitgehaald naar de Amerikaanse regering, die gisteravond nieuwe sancties instelde tegen de Iraanse leider Khamenei en mensen in zijn omgeving. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Iran zegt dat de maatregelen het definitieve einde betekenen van de diplomatie tussen Teheran en Washington.

Volgens president Rouhani geeft het Amerikaanse Iran-beleid aan hoe wanhopig de regering-Trump is en hoe achterlijk het Witte Huis. In een tv-toespraak zei hij dat hij zich geen zorgen maakt over de sancties en dat Teheran "strategisch geduld" heeft. Daarnaast zijn de economische sancties die de VS tegen ayatollah Khamenei heeft ingesteld volgens Rouhani zinloos, omdat die geen tegoeden heeft in het buitenland.

Open deur

De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur John Bolton zegt dat de deur nog steeds open staat voor onderhandelingen over het volledig afbouwen van het Iraanse kernwapenprogramma. Iran hoeft alleen maar naar binnen te lopen, zegt hij.

Maar volgens Rouhani wil de VS helemaal niet in gesprek met Iran. De nieuwe sancties zijn daar in zijn ogen het bewijs van. "Jullie stellen sancties in tegen de minister van Buitenlandse Zaken, maar zeggen tegelijkertijd dat jullie in gesprek met ons willen?", vraagt de president zich af.

Drone

President Trump stelde de sancties gisteravond in als reactie op het neerhalen van een Amerikaanse drone door Iran vorige week. Iran zegt dat het toestel uit de lucht werd geschoten toen het in Iraans luchtruim vloog. Volgens de Amerikanen gebeurde dat in internationaal luchtruim boven de Straat van Hormuz.

De sancties zijn vooral financieel van aard. De VS zou voor miljarden aan Iraanse tegoeden hebben bevroren.

Druk

Trump noemde de maatregelen gisteravond "een stevige, maar proportionele vergelding", maar hij sloot niet uit dat er nog andere volgen.

Minister Mnuchin van Financiën zei dat er al langer werd gewerkt aan de sancties. Ze zijn volgens hem niet alleen bedoeld als reactie op de neergehaalde drone, maar ook om te voorkomen dat Iran nucleaire wapens in handen krijgt. Door hooggeplaatste Iraniërs persoonlijk te raken, wil de VS zo veel mogelijk druk uitvoeren op de Iraanse commandostructuur.

Atoomakkoord

Vorig jaar trok president Trump de VS terug uit het atoomakkoord dat Iran in 2015 sloot met de VS, Rusland, China, Frankrijk, Engeland en Duitsland. Hij vond het akkoord rampzalig en kondigde een pakket aan economische sancties af tegen het land.

President Trump zegt dat hij graag een nieuw akkoord wil sluiten met Iran. "Uiteindelijk willen we alle sancties opheffen en hopen we dat Iran een welvarend land wordt. Maar dan moeten ze ons wel bellen, zodat we kunnen onderhandelen over een nieuw atoomakkoord."

 

Storing Albert Heijn opgelost: alle kassa's doen het weer

25 juni 2019 09:06

De grote kassastoring bij Albert Heijn is opgelost. De reguliere kassa's bij de supermarkten konden tijdelijk niet gebruikt worden. Alleen de zelfscanners werkten nog.

De storing werd ontdekt toen de filialen vanochtend opengingen. Door een intern technisch probleem konden de boodschappen bij de reguliere kassa's niet worden gescand. Volgens Albert Heijn zijn de kassa's inmiddels gereset en is het probleem daarmee verholpen.

Firewall KPN

Twee weken geleden had Albert Heijn te maken met een landelijke pinstoring. Die werd veroorzaakt door het uitvallen van een firewall van KPN. Er stonden lange rijen bij de kassa en de schade voor Ahold liep in de miljoenen.

Albert Heijn zegt dat er geen verband is tussen de storing van vandaag en die van twee weken geleden. Ook heeft het niets te maken met de grote storing bij KPN van gisteren.

 

'Bijna 1 miljard euro extra voor vergroening land- en tuinbouw'

25 juni 2019 08:47

Het kabinet zal tot 2030 naar verwachting bijna 1 miljard euro extra uittrekken voor vergroening van de land- en tuinbouwsector. Bronnen in Den Haag bevestigen berichtgeving hierover in De Telegraaf en het AD. De plannen worden waarschijnlijk vrijdag besproken in de ministerraad.

Het bedrag wordt uitgetrokken in verband met het klimaatakkoord, waarover het kabinet nog voor de zomervakantie de knoop wil doorhakken Daarnaast ligt er de Urgenda-uitspraak, waarin de rechter stelde dat er volgend jaar 25 procent minder CO2 moet worden uitgestoten ten opzichte van 1990.

Veenweidegebieden

Een groot deel van het geld is bedoeld voor boeren in de veenweidegebieden die willen stoppen of hun bedrijf willen verplaatsen. Door de droogte vinden in deze gebieden verzakkingen plaats. Daarom moet snel worden ingegrepen. Als veen verdroogt, komen er broeikasgassen (vooral CO2) vrij.

Verder is het de bedoeling dat er 60 miljoen euro extra wordt gestoken in een stopregeling voor varkensboeren. Zij kunnen zich hiervoor vanaf augustus vrijwillig aanmelden. Boeren in gebieden met veel stankoverlast, zoals Noord-Brabant, komen het eerst in aanmerking.

De maatregelen passen bij de kringlooplandbouw met minder vee, die minister Schouten voorstaat. Daarbij moeten alle afval en restproducten opnieuw worden gebruikt.

 

'Studenten kopen vragen tentamens'

25 juni 2019 08:21

Studenten aan de universiteit kunnen via internet vragen en antwoorden kopen die voor tentamens worden gebruikt. Dat blijkt uit onderzoek van het AD.

Het gaat om bestanden van grote uitgeverijen van Engelstalige studieboeken en lesmethodes. Die bieden naast de boeken ook zogenoemde testbanks aan met vragen en antwoorden.

Deze testbanks zijn eigenlijk bedoeld als oefenmateriaal voor docenten, maar studenten blijken er ook gebruik van te maken. Het zou vooral gebeuren bij economische studies, meldt het AD.

De krant kwam erachter dat de informatie voor studenten verkrijgbaar is via de site van de uitgeverijen en via websites waar samenvattingen van de boeken aangeboden worden. Studenten zouden in sommige gevallen gebruikmaken van de inloggegevens van docenten. Het AD heeft screenshots gezien van WhatsApp- en Facebookgroepen waarin de vragen door studenten worden uitgewisseld.

Ongewenst

Het probleem is bekend bij de Universiteit van Amsterdam. Vorig jaar viel het daar op dat veel studenten van tevoren op de hoogte waren van vragen en antwoorden. "Dit is ongewenst. We hebben hebben het breed onder de aandacht gebracht van ons personeel", zegt een woordvoerder van de universiteit in de krant.

Volgens de woordvoerder is het sowieso niet de bedoeling dat docenten de vragen uit de testbanks gebruiken bij tentamens. Het AD meldt echter op basis van een bron binnen de universiteit dat het nog steeds gebeurt.

 


Copyright © 2006-2019 - www.ramonpieper.nl