Vliegen naar China: waarom de ene maatschappij wel en de andere niet?

29 januari 2020 21:55

Eerst gingen alle vluchten gewoon door, maar later vandaag maakte KLM toch bekend een deel van de vluchten naar China te schrappen. Niet allemaal, zoals luchtvaartmaatschappijen British Airways en Lufthansa eerder vandaag wel besloten. Zij gaan helemaal niet meer naar China vanwege de uitbraak van het coronavirus.

Ook een aantal andere luchtvaartmaatschappijen maakten vergelijkbare maatregelen bekend. Waarom vliegt de ene maatschappij nog wel naar China, en de ander helemaal niet meer?

Commerciële redenen

KLM heeft deze afweging puur om commerciële redenen gemaakt, benadrukt een woordvoerder. Veiligheidsrisico's speelden daarin geen rol. Luchtvaartdeskundige Joris Melkert van de TU Delft begrijpt die commerciële afweging. "Als er niet genoeg mensen met je mee willen, dan wordt het een dure aangelegenheid om zo'n vlucht door te laten gaan."

De marges op tickets zijn niet zo groot, vertelt hij. "Hoeveel precies verschilt per vlucht, regio en maatschappij, maar de gemiddelde winst op een ticket is minder dan een tientje." Daarom moet een vliegtuig zo'n 80 procent vol zitten, zegt hij, anders gaat de vlucht de vliegmaatschappij geld kosten.

KLM wil niet zeggen hoeveel mensen hun vlucht de laatste dagen hebben geannuleerd, maar economieverslaggever Wessel de Jong zag vanmiddag dat het heel rustig was bij de incheckbalie voor de vlucht naar Peking.

"Dat hebben ze bij KLM ook gezien", zegt De Jong. "Dus nu combineren ze vluchten om die vliegtuigen toch vol te krijgen."

En er is nog een verschil tussen British Airways en Lufthansa enerzijds en KLM anderzijds. "Air France-KLM doet in dit deel van Europa de meeste vluchten op China", zegt De Jong. "Dus die andere maatschappijen hebben simpelweg niet zoveel te combineren."

Air France-KLM haalt ruim 1,4 miljard euro van zijn omzet op jaarbasis uit zijn vluchten naar China, dat is 6 procent van het geheel. "Die schrap je niet zomaar."

Reisadvies

Wat ook belangrijk is in de afweging voor vliegtuigmaatschappijen, is welk reisadvies geldt in eigen land. Zeker in het geval van British Airways speelt dat mee, zegt luchtvaartdeskundige Melkert. Vandaag scherpte Engeland het reisadvies aan.

Voor heel China geldt daar nu: reis alleen als het noodzakelijk is. "Voor British Airways wordt het dan wel heel lastig om vol te houden dat je gewoon naar China blijft vliegen", zegt Melkert.

KLM zegt dat het de richtlijnen van de Nederlandse overheid volgt. Hier geldt dat strenge reisadvies alleen in de provincie Hubei, in de rest van China geldt alleen het advies om op te letten voor eventuele risico's.

Allemaal in een vliegtuigromp

Een andere overweging voor vliegtuigmaatschappijen is volgens Joris Melkert de aansprakelijkheidskwestie. "Als je weet dat er mensen aan boord komen die mogelijk besmet zijn met het virus, en je stopt ze allemaal in een vliegtuigromp, dan zou je zomaar eens aansprakelijk gesteld kunnen worden", zegt hij.

Of dat stand zou houden voor een rechter is nog maar de vraag, "maar als vliegtuigmaatschappij is dat niet goed voor je naam".

Wat de economische impact is van de beslissingen van deze vliegmaatschappijen hangt af van hoelang deze situatie duurt. "We hebben dit twee keer eerder meegemaakt, met de SARS- en de MERS-crisis", vertelt Melkert. Dat kon je toen terugzien in de vliegstatistieken, zegt hij. "Die jaren was er een dipje in het aantal vluchten."

"Deze situatie hoeft maatschappijen niet veel geld te kosten, er gaan honderden vluchten per dag. Maar als het lang aanhoudt, kan je het wel terug gaan zien in de omzet."

 

Veel methaan lekt in VS weg bij gaswinning, 'daar mag veel meer dan hier'

29 januari 2020 21:42

Olie- en gasbedrijven kunnen veel doen om lekkages van het sterke broeikasgas methaan te voorkomen. Dat zeggen deskundigen in reactie op het nieuws dat zulke lekkages vanaf nu met een satelliet kunnen worden opgespoord. Met het Nederlandse satellietinstrument Tropomi zijn in de Verenigde Staten grote concentraties methaan ontdekt.

40 procent van de totale methaanuitstoot in Amerika, de moerasgebieden uitgezonderd, komt vrij bij lekken tijdens de olie- en gaswinning. Er wordt daar meer olie, gas en schaliegas gewonnen dan ooit en dat brengt ook meer lekken met zich mee.

'Fracking boosdoener'

Volgens René Peters van TNO komt dit voor een groot deel door de zogeheten fracking-techniek die gebruikt wordt bij schaliegas. Dit gas zit in gesteente opgeslagen en komt alleen vrij als onder hoge druk vloeistoffen met chemicaliën in de bodem worden gespoten. Door dat proces scheurt het gesteente en kan het gas naar boven komen. Uiteindelijk komt ook de vloeistof weer omhoog.

"Daarin zit dan ook al methaan", zegt Peters. "Maar die willen bedrijven nog niet in hun pijpleidingen transporteren. Daarvoor wachten ze tot er zuiver gas omhoog komt. De vloeistof met methaan erin wordt opgevangen in een open bassin. De methaan kan daar eenvoudig aan ontsnappen en de lucht ingaan."

Hoe veel van die veldjes met schaliegasboringen er zijn, kun je zien op deze luchtbeelden uit Texas:

In Nederland zijn de Amerikaanse methodes strikt verboden. Hier moeten dit soort vloeistoffen worden opgevangen in een afgesloten bassin, zodat het niet met de buitenlucht in contact kan komen, vertelt Peters.

Ook is hier het affakkelen, het verbranden van aardgas dat niet verder kan worden geproduceerd, verboden - uitzonderingssituaties daargelaten. "In de VS mag dit wel. Je denkt dat het goed is, want bij het verbranden van gas komt vooral CO2 vrij. Maar er blijft altijd een percentage methaan dat onverbrand de lucht ingaat."

Gas- en olieconcern Shell, een van de grootste olie- en gasbedrijven ter wereld, laat weten er veel aan te doen om methaanlekken te voorkomen. Het bedrijf spoort ze naar eigen zeggen actief op om ze te kunnen dichten. Shell heeft zich verder ten doel gesteld om de intensiteit van de uitstoot in 2025 onder de 0,2 procent te krijgen.

Onder Trump minder regels

Onder president Trump zijn milieuregels versoepeld, waardoor de energiesector daar meer methaan mag vrijlaten in de atmosfeer. Trump heeft niet veel op met klimaatbeleid en heeft aangekondigd uit het Klimaatakkoord van Parijs te stappen. Ook sommige landen in het Midden-Oosten en Rusland gaan minder ver in hun aanpak van de uitstoot, vertelt Jan Dirk Jansen van de TU Delft.

Dat leidt ook tot discussie in Nederland. "Er wordt vaak gezegd dat we beter Nederlands gas kunnen blijven gebruiken dan meer Russisch gas importeren, vanwege die methaanlekken. Straks kunnen we vanuit de ruimte zien of dat ook echt zo is, en waar ze zitten."

De standaard in de Europese Unie en Nederland is eenvoudigweg hoger, zegt Jansen. Dat komt niet alleen door het klimaat, maar ook omdat er hier meer dichtbevolkte gebieden zijn. Daardoor is ook de veiligheid in het geding. "Als je een pijpleiding door de woestijn hebt, heb je er voor wat betreft de veiligheid niet zoveel last van."

 

Berlijn telt vannacht alle daklozen, 'data nodig om hulp te verbeteren'

29 januari 2020 21:23

De komende nacht is in Duitsland de allereerste daklozentelling. In de Nacht van de Solidariteit gaan bijna 4000 vrijwilligers in Berlijn de straat op om vast te stellen hoeveel daklozen de hoofdstad telt, waar ze vandaan komen en welke hulp ze nodig hebben. De politiek hoopt zo grip te krijgen op de situatie en passende maatregelen te kunnen nemen.

In Berlijn zijn naar schatting 10.000 daklozen. Het exacte aantal weet niemand. In grote steden verspreid over Europa stijgt dat aantal. De stijging wordt deels veroorzaakt door Europese burgers die in andere EU-landen op zoek gaan naar werk. Als die opzet mislukt, hebben ze geen recht op een uitkering en belanden ze vaak op straat.

Vanaf 22.00 uur kammen ruim 3700 vrijwilligers in zo'n 600 teams de stad uit, naar voorbeeld van andere wereldsteden zoals Parijs. Ze zullen niet alleen turven, maar ook een aantal vragen stellen aan de daklozen die mee willen werken. Om hun privacy te beschermen worden de gegevens geanonimiseerd en mogen journalisten de teams niet begeleiden.

Dakloze is lang niet altijd man

Ondanks allerlei initiatieven om deze mensen aan een vaste woon- en werkplek te helpen, zoals adviesgesprekken en sollicitatietrainingen, leven er nog steeds duizenden mensen op straat. "De hulp die daklozen wordt geboden, komt dus niet goed aan", zegt wethouder Elke Breitenbach, de initiatiefnemer van de telling.

Als voornaamste reden noemt ze de toegenomen diversiteit binnen de daklozengemeenschap. "Vroeger was de gemiddelde dakloze een blanke man tussen de 35 en 55 jaar. Nu is de daklozenpopulatie veel internationaler en vrouwelijker. Ook zie je vaker daklozen met een handicap, zoals rolstoelgebruikers, of ouderen".

Door inzicht te krijgen in het aantal daklozen, hun verblijfplaats en behoeften, moet de hulp beter worden afgestemd op wat zij nodig hebben.

'Dieren tel je, mensen help je'

Niet iedereen is blij met de daklozentelling. De Selbstvertretung wohnungsloser Menschen, een organisatie die daklozen vertegenwoordigt, vindt de inventarisatie nutteloos. "Wohnungen statt Zählungen", woningen in plaats van tellingen, schrijft de vereniging op haar website. "De daklozentelling is mensonwaardig. Dieren tel je, mensen help je".

Dat alleen tellen niet de oplossing is, ziet Breitenbach ook, maar: "We hebben data nodig om de daklozenhulp te veranderen. Statistiek alleen verandert het leven van een mens niet, het kan slechts een basis zijn voor verbetering." De telling van vannacht zal dan ook niet de laatste zijn, voorspelt ze.

We vroegen twee Berlijnse daklozen wat ze van de telling vinden, swipe om ze te leren kennen:

Sylvia (60) komt uit Beieren en is een jaar geleden na een verbroken relatie dakloos geworden. Een daklozentelling kan geen kwaad, want er zijn er veel, zegt ze. "Wel vind ik het tijdstip een beetje gek: in de winter zijn er meer mensen die toch onderdak kunnen regelen."

Zelf redt ze zich vooralsnog prima op straat. "Ik drink niet en heb niets met drugs. Ik slaap in een nachtopvang en overdag ga ik bijvoorbeeld naar de bibliotheek. Ik heb gezonde hobby's", lacht ze.

Ruimte voor meer hulp is er altijd, vindt Sylvia, die veel daklozen met drankverslaving of psychische problemen om haar heen ziet. "Er moet een plek komen waar zij behandeld kunnen worden. Er zijn zoveel gebouwen die leegstaan, waarom kunnen daar geen daklozen worden opgevangen?"

Of de daklozentelling van vannacht iets zal veranderen? "Zoals een Beier zou zeggen: Schau ma mal. We zullen zien."

Silvester (31) komt uit Polen. Hij is via Engeland naar Duitsland gekomen en wil hier graag werken en een toekomst opbouwen. Hij is zeker niet de enige. "Er zijn heel veel daklozen in Berlijn, ik denk wel een miljoen!", lacht hij.

Als hij het in Berlijn niet redt, gaat hij terug naar Polen. Op hulp kan hij hier niet rekenen. "Er zijn zoveel mensen die op straat wonen en hulp nodig hebben. Zij mogen ook gezien worden, ze verdienen ook een plekje", zegt hij bladerend door zijn bijbel. "Eigenlijk zou er een soort ziekenhuis moeten zijn voor mensen met een gebroken hart."

 

Peilingwijzer: 50Plus in de lift, Forum kruipt weer omhoog

29 januari 2020 20:48

In de eerste Peilingwijzer van 2020 zijn er geen duidelijke verschuivingen te zien, al wordt het steeds duidelijker dat 50Plus de stijgende lijn te pakken heeft en dat ook Forum voor Democratie de laatste drie maanden weer iets groeit. De Peilingwijzer combineert de peilingen van I&O Research, Ipsos/EenVandaag en Kantar.

50Plus staat op 7 tot 11 zetels; een verdubbeling ten opzichte van de 4 zetels die de partij op dit moment heeft in de Tweede Kamer. Forum voor Democratie lijkt na de conflicten in de partij van afgelopen zomer weer iets op te krabbelen en staat inmiddels op 13 tot 17 zetels.

VVD virtueel grootste

De VVD blijft onverminderd de grootste partij met 26 tot 30 zetels. Ver daarachter staat een grote groep partijen die allemaal rond de 15 scoren. Daarbij gaat het naast Forum voor Democratie om GroenLinks met 15 tot 19 zetels, de PVV met 14 tot 18 en CDA en PvdA met beide 12 tot 16.

D66 (9-13) en SP (7-11, net als 50Plus) staan daar weer wat verder achter. Bij de kleinere partijen komt regeringspartij ChristenUnie uit op 6 tot 8 zetels en de Partij voor de Dieren op 5 tot 7. De SGP scoort 2 tot 4 en Denk 0 tot 2.

Blijft dit het beeld tot de Kamerverkiezingen van maart volgend jaar, dan zouden er ten minste vijf partijen nodig zijn om een coalitie te vormen. Al leert de ervaring volgens politicoloog Tom Louwerse, de maker van de Peilingwijzer, dat tegen die tijd de steun voor een aantal partijen waarschijnlijk weer wat aantrekt.

"Op langere termijn zie je zeker een toenemende fragmentatie, maar in verkiezingstijd komt de machtsvraag altijd nadrukkelijk op tafel: welke partijen gaan regeren en wie mag de premier leveren? Dat kan zorgen voor groei van de partijen die een realistische kandidaat weten te leveren, zoals in 2012. In 2017 zagen we het effect weer nauwelijks", zegt Louwerse.

'Weinig zekerheid bij 50Plus'

Dat 50Plus het op dit moment goed doet, heeft volgens Peter Kanne van onderzoeksbureau I&O Research waarschijnlijk onder meer te maken met het feit dat in januari de eerste loonstrookjes binnenkomen en daarmee de discussie over koopkracht weer de kop op steekt. "Uit ons onderzoek blijkt dat de achterban van 50Plus inkomensbeleid, en dan met name pensioenen, bovengemiddeld belangrijk vindt. Er bestaat bij deze kiezers veel ontevredenheid over het feit dat de koopkracht van ouderen achterblijft bij andere inkomensgroepen."

Kanne vraagt zich wel af of het huidige succes van de partij van Henk Krol beklijft. "Relatief weinig mensen die nu aangeven op 50Plus te stemmen, weten dat dat echt ook 100 procent zeker. En Krol wordt door de eigen kiezers ook niet als de sterkste leider gezien. Als een andere partij een lijsttrekker krijgt die met een goed verhaal komt op het gebied van pensioenen, zou het zomaar kunnen zijn dat veel van die winst van nu ook weer verdampt. Iets dergelijks is bij recente verkiezingen ook gebeurd."

 

Zwaargewonde bij flatbrand Rotterdam, politie vermoedt brandstichting

29 januari 2020 20:41

De brandweer heeft veertig bewoners van een flat in Rotterdam geëvacueerd na een uitslaande brand in het gebouw. Daarbij raakte zeker één persoon zwaargewond. De politie vermoedt dat de brand is aangestoken.

De brandweer meldt dat de brand ontstond in een woning op de vijfde etage. Rond 18.00 uur was het vuur onder controle.

Volgens Rijnmond kreeg de alarmcentrale meerdere telefoontjes van mensen die hun woning niet uit konden vanwege de rook die in het gebouw hing. Bewoners die vastzaten, zijn met een hoogwerker naar beneden gehaald. Zij mogen inmiddels weer naar hun huis. Meerdere mensen zijn nagekeken door ambulancepersoneel.

De politie onderzoekt de brand en sluit aanhoudingen niet uit.

 

Australische Blue Mountains hard getroffen: 'We kunnen soorten verliezen'

29 januari 2020 20:30

Meer dan driekwart van het bij toeristen geliefde Blue Mountains-gebergte in Australië is in zekere mate aangetast door de bosbranden. Toch zijn delen van het werelderfgoedgebied komend weekend weer geopend voor bezoekers.

Aan de rand van een veenmoeras nemen ecologen Ian Baird en John Merson de schade op in het verdorde landschap. Het gebied hoort drassig te zijn, maar nu knispert de droge aarde onder hun voeten.

80 procent is geheel of gedeeltelijk verbrand, zegt correspondent Eva Gabeler vanuit het gebied:

Wetenschappelijk gezien is dit een interessante periode, zegt Baird. Maar ook een pijnlijke. Als ecoloog besteedde hij het grootste deel van zijn leven aan onderzoek in de Blue Mountains, een gebied van meer dan 10.000 vierkante kilometer. Tijdens dit ongekend hevige bosbrandseizoen is 80 procent van het natuurpark in verschillende gradaties verbrand.

Zorgen om alles wat groeit

Baird bestudeert eucalyptusbomen, bedreigde diersoorten en veenmoerassen die bepalend zijn voor de ecosystemen in het gebied. "In sommige gevallen is dit de enige plek waar deze bomen, planten en dieren nog voorkomen. Maar de toekomst van alles wat groeit en leeft in dit gebied is zorgelijk door klimaatverandering."

Maar liefst drie keer raasden bosbranden door het westelijke deel van het natuurpark, in de buurt van het dorp Blackheath.

De Blue Mountains staan vooral bekend om de diversiteit aan eucalyptusbomen. Meer dan honderd soorten zijn in het gebied te vinden. En die bomen kunnen best tegen een stootje, vertelt Baird. "Het vuur en de bosbranden zijn onderdeel van dit landschap. De bomen kunnen goed herstellen."

Maar, benadrukt hij, dan moeten de bomen daar wel de tijd voor krijgen: een kleine tien jaar. "Door klimaatverandering is het risico dat we vaker en hevigere bosbranden meemaken. Daardoor kunnen we soorten verliezen", waarschuwt Baird. "En dat geldt ook voor de dieren in de veenmoerassen. De gekielde waterskink bijvoorbeeld, een bepaald type hagedis die alleen hier voorkomt."

Een deel is nog groen

De broekspijpen van de heren beginnen inmiddels zwart te kleuren door de verkoolde takken op de grond. John Merson, directeur van het Blue Mountains Worlde Heritage Institute, wijst naar de toppen van een zwartgeblakerde groep bomen zonder bladeren. "Hier is een kroonvuur doorheen getrokken. Deze bomen zijn het zwaarst getroffen."

Maar tussen de dorre stammen staan ook bomen met takken. En zelfs takken waar nog bladeren aan hangen. "Een deel van de bladeren is zelfs nog groen, dat is fantastisch", zegt Merson. "Niet alle bomen zijn even erg verbrand." Hij doet zijn best optimistisch te blijven.

Vanaf het bekendste uitkijkpunt in het gebied is het dal overwegend groen. "En kijk hier, wat mooi", hij wijst naar een banksia-plant die langzaam herstelt. De ecoloog is in overleg met de gemeente over directe maatregelen om de gevolgen van de droogte in de veenmoerassen te bestrijden.

'Dit verandert de biodiversiteit'

Merson legt uit dat bosbranden onderdeel zijn van de natuurlijke cyclus. Een proces waarbij planten ontkiemen, zaad produceren en zichzelf vernieuwen nadat ze getroffen zijn door het vuur. Mits ze daar de tijd voor krijgen. "En we weten niet hoe heftig komend seizoen zal worden en welke gebieden weer geraakt worden door bosbranden."

De omstandigheden zijn slecht. Uit een van Mersons eerdere studies bleek dat een derde van alle soorten verloren kan gaan als gevolg van klimaatverandering. Gebieden die normaal gesproken maar eens in de dertig jaar verbrandden, kunnen nu elke tien jaar aan de beurt zijn, vertelt Merson. "Dat verandert de biodiversiteit en ook de basis van dit werelderfgoedgebied.''

Uiteindelijk is er maar een oplossing die bijdraagt aan het in stand houden van dit natuurpark, benadrukt hij fel. "We moeten onze CO2-emissie drastisch verlagen."

Het liefst zou hij zien dat iedereen daar zijn steentje aan bijdraagt. "Dit is niet alleen onze CO2-emissie. Het is die van iedereen. Dit is een werelderfgoedgebied. Het is net zoveel van Australië als dat het van Nederland is."

 


Copyright © 2006-2020 - www.ramonpieper.nl