Franse politie extra alert bij wekelijkse betoging gele hesjes

20 april 2019 11:00

De politie in Frankrijk is vandaag extra alert bij de wekelijkse betogingen van de gele hesjes. Al vijf maanden gaan in Franse steden elke zaterdag tienduizenden mensen de straat op uit onvrede over de situatie in het land, maar vandaag worden er nog meer demonstranten verwacht.

De demonstraties richten zich onder meer tegen de hoge brandstofprijzen, de hoge belastingen, de armoede in Frankrijk en het beleid van president Macron.

In heel Frankrijk zijn vandaag 60.000 politiemensen op de been om de demonstraties in goede banen te leiden. Dat zijn er veel meer dan op de voorgaande zaterdagen. Alleen al in Parijs zijn vier keer zoveel politiemensen paraat als anders.

Nasleep brand Notre-Dame

Dat er veel meer betogers worden verwacht, heeft te maken met de nasleep van de brand in de Notre-Dame.

De gele hesjes zijn er kwaad over dat er na die brand binnen korte tijd honderden miljoenen euro's werden ingezameld voor het herstel van de kathedraal, terwijl er na maanden van protest nog steeds niets wordt gedaan voor Fransen die het moeilijk hebben. Overigens leeft dat breder in Frankrijk, van links tot rechts.

Verder is de politie bang dat de betoging in Parijs uit de hand kan lopen, omdat daar ook linkse activisten de straat op gaan.

Maatregelen

President Macron zou afgelopen maandag bekendmaken welke maatregelen hij wil nemen om de gele hesjes tegemoet te komen. Dat ging niet door vanwege de brand in de Notre-Dame. Het is nu de bedoeling dat hij donderdagavond een toespraak daarover houdt.

Inmiddels zijn de belangrijkste maatregelen al uitgelekt. Zo wil Macron de belasting voor de middeninkomens verlagen en meer geld beschikbaar stellen voor mensen met kleine pensioenen. Hij zal dat donderdag verder toelichten.

Volgens correspondent Frank Renout hoopt Macron dat hij met de maatregelen meer begrip en steun krijgt, waarmee de steun voor de gele hesjes vanzelf zal afnemen.

De organisatie achter de gele hesjes heeft al gezegd dat de maatregelen van Macron niet ver genoeg gaan. De gele hesjes willen onder meer dat de belasting op eerste levensbehoeften ook omlaag gaat. Verder willen ze dat er referenda komen, maar Macron wil dat alleen op lokaal niveau.

 

VVD stelt vrijheid van onderwijs ter discussie

20 april 2019 10:32

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff kan zich voorstellen dat de vrijheid van onderwijs, zoals die geldt in Nederland, wordt beperkt. In een discussiestuk over de koers van zijn partij schrijft Dijkhoff dat er ingegrepen moet worden als er salafistische scholen worden opgericht met een beroep op die vrijheid van onderwijs.

"Als de vrijheid van onderwijs als ongewenst neveneffect heeft dat er scholen worden opgericht die dienstbaar zijn aan segregatie en het in stand houden van parallelle samenlevingen, moeten we dat stoppen."

In een interview met de Telegraaf voegt Dijkhoff daar aan toe: "We moeten op zoek naar een oplossing en daarbij is geen taboe. We moeten de angst laten varen om bij artikel 23 (de vrijheid van onderwijs, red.) in de buurt te komen."

Coalitiegenoten

De tweede man van de VVD strijkt daarmee zijn coalitiegenoten CDA en ChristenUnie tegen de haren in. Die partijen staan pal voor de vrijheid van onderwijs. Op basis van dat grondwetsartikel worden ook christelijke scholen, net als openbare scholen, door de overheid gefinancierd.

Maar volgens Dijkhoff moeten we kijken naar aanpassing van artikel 23, of het ondergeschikt maken aan het non-discriminatiebeginsel uit artikel 1 van de grondwet. Hij waarschuwt zijn christelijke coalitiegenoten: "Als je het nu niet aanpast, zul je de komende jaren anders wel eens rigoureuze stappen kunnen zien", zegt Dijkhoff in de krant. Het komt volgens hem neer op een laatste kans voor artikel 23.

Aanleiding voor de uitspraken van Dijkhoff zijn de problemen rond het Cornelius Hagalyceum in Amsterdam. Volgens de AIVD is die school in de greep van salafistische bestuurders.

In zijn discussiestuk schrijft Dijkhoff ook dat de VVD zich meer moet gaan richten op de middenklasse en het midden- en kleinbedrijf (mkb). In De Telegraaf zegt hij achteraf niet gelukkig te zijn met de verhoging van het lage BTW-tarief van 6 naar 9 procent en de verhoging van de energiebelasting.

Weliswaar gingen tegelijkertijd de belastingen op arbeid omlaag, maar mensen voelen dat onvoldoende in hun portemonnee, denkt Dijkhoff. Bij de laatste verkiezingen werd niet de VVD, maar Forum voor Democratie de grootste partij.

"We hebben scherpte verloren", zegt Dijkhoff. De VVD is volgens hem vooral bezig met het uitleggen van de compromissen die in de coalitie worden gesmeed. "Als je niet oppast, vergeet je te vertellen dat je ook nog een originele mening hebt.

 

Eerste Britse geleidepaard, ook hier? 'Leuke aandachtstrekker, maar nee'

20 april 2019 10:03

Een hond in het openbaar vervoer is inmiddels de normaalste zaak van de wereld, maar Britten in Newcastle keken toch wel even vreemd op toen zij een minipaard in de metro zagen. De bijna twee jaar oude Digby wordt door eigenaar Katy Smith opgeleid tot geleidepaard en ging mee op stap.

De bedoeling is dat het dier straks het leven van de slechtziende Smith een stuk gemakkelijker maakt. "Het is geweldig", zegt ze tegen persbureau Reuters. "Het gaat erom dat Digby gewend raakt aan dingen die hij dagelijks samen met mij tegenkomt." Zo leert hij omgaan met lawaai, mensen, bochten en liften. "Ik moet hem vertrouwen geven en hij laat zich voor 1000 procent zien."

Bekijk hier hoe hij het ervanaf brengt in de metro:

Digby is niet het eerste geleidepaard in Europa. Vorig jaar maakte het Nederlandse minipaard Dinky furore in het Belgische Tongeren. In de Verenigde Staten worden geleidepaarden al sinds 1999 in landelijke gebieden gebruikt als alternatief voor geleidehonden.

De kans dat het geleidepaard in Nederland zijn intrede maakt, is niet heel groot, denkt geleidenhondentrainer Wendy van Veelen. Al 25 jaar leidt zij samen met haar man zo'n 35 viervoeters per jaar op. "Het ziet er schattig uit, een leuke aandachtstrekker. Maar het heeft volgens mij geen kans van slagen."

"Want", zegt ze, "een paard is nu eenmaal geen huisdier. Het is nu al een hele toestand dat honden toegelaten moeten worden in bepaalde openbare gebouwen zoals bij de tandarts, de dokter en het ziekenhuis. Laat staan dat je met een pony bij een restaurant komt. Waar zet je die neer? Dan staat er straks écht een paard in de gang."

Van Veelen gelooft wel dat er paardjes gefokt kunnen worden die kleiner zijn dan gemiddeld, maar of ze dan geschikt zijn als geleidepaard, betwijfelt ze. "Zonder denigrerend over te komen: ik vraag me af of paarden de intelligentie hebben van honden."

"Sommige honden kunnen heel goed het verkeer inschatten, kan een paard dat ook? Je kunt een paard de mooiste dingen aanleren, met een berijder erop. Maar neemt een paard initiatief zoals een hond dat soms kan doen?"

Daarbij leent de Nederlandse maatschappij zich moeilijk voor paarden op straat, denkt Van Veelen. "Hier zit alles heel dicht op en bij elkaar. En probeer even voor je te zien: hoe gaat een paard een trap op? Hoe gaat een paard mee naar het werk? In de bus? Of in het vliegtuig?"

Columbus

In Nederland wordt een blindengeleidenhond vergoed door de zorgverzekeraar. Vooraf worden de honden uitgebreid getest, zodat ze minimaal zes jaar van dienst kunnen zijn. "Waar moet een paard op getest worden?", vraagt Van Veelen zich af. "Ik denk als ik nu een zorgverzekeraar opbel en zeg dat ik een paard wil trainen, dat ze zeggen: Wendy, we komen even bij je kijken of de koorts gezakt is."

"Maar", sluit ze af. "Zeg nooit nooit. Wie weet over 35 of 40 jaar. De wereld verandert en er wordt van alles uitgevonden. Misschien is dit nu de ontdekker, een tweede Columbus."

 

Weer handgranaat gevonden in Amsterdam

20 april 2019 09:41

Opnieuw is in het centrum van Amsterdam een handgranaat gevonden. Rond 07.30 uur werd bij de politie gemeld dat er in de Spuistraat een verdacht voorwerp was gevonden, vlak bij een parkeergarage. De handgranaat lag op straat.

De Explosieven Opruimingsdienst EOD onderzoekt het explosief en zal het onschadelijk maken. De omgeving van de vindplaats is afgezet.

Gisteren werd een handgranaat gevonden in de Eerste Coehoornstraat. Het projectiel was vastgeplakt aan brievenbussen van een appartementencomplex. Mogelijk was de boodschap gericht aan een moskeebestuurder die al eerder werd bedreigd.

Twee weken geleden ontplofte in de Spuistraat een explosief in een club waar regelmatig beroemdheden komen. De club, Mad Fox, werd toen door de politie gesloten.

 

Wekdienst 20/4: mogelijk zomers warm, maar pas op met frisse duik

20 april 2019 07:46

Goedemorgen! In Den Haag protesteren Marokkaanse Nederlanders vandaag tegen de hoge straffen voor leiders van de Rif-protesten in Marokko. En pas op als je vandaag naar het strand gaat voor verkoeling.

Het kan vandaag zomers warm worden, met temperaturen tussen de 21 en 25 graden. Op het strand kan het iets koeler zijn, door wind vanaf zee. Ook zondag en maandag belooft het goed weer te worden. Een zonnig paasweekend dus.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

In Den Haag is een demonstratie van Marokkaanse Nederlanders. Ze zijn boos over de hoge straffen die leiders van de protestbeweging in het Marokkaanse Rifgebergte hebben gekregen. Die straffen lopen op tot 20 jaar cel. Egyptenaren mogen in een referendum over een nieuwe grondwet bepalen of president Sisi nog minstens tot 2030 aan de macht kan blijven. Volgens critici glijdt het land daarmee verder af naar een dictatuur. Zoals iedere zaterdag gaan in Frankrijk weer tienduizenden gele hesjes de straat op. De politie verwacht vandaag een hogere opkomst dan normaal. Er is namelijk ontevredenheid over de hoge donaties voor de Notre-Dame. Het wordt opnieuw warm, dus ook vandaag zal het druk zijn op de stranden. Ben jij van plan een frisse duik te nemen in de Noord- of Waddenzee? Pas dan op. De Reddingsbrigade raadt mensen af daarin te zwemmen, vanwege het gevaar op onderkoeling.

Wat heb je gemist?

De tweede man van Forum voor Democratie, Henk Otten, levert in een interview met NRC kritiek op partijleider Thierry Baudet. Volgens Otten moet Baudet anderen meer bij de partij betrekken.

Zo had hij na de verkiezingsoverwinning op 21 maart niet zelf een lange speech moeten houden, maar de provinciale lijsttrekkers op het podium moeten halen. Ook zegt Otten dat Forum-politici er last van hebben dat de partij naar rechts opschuift en beticht worden van racisme.

Ander nieuws uit de nacht:

Filmregisseur Roman Polanski wil zijn plek terug in The Academy, de organisatie die de Oscars uitreikt. Hij is daarvoor naar de rechter gestapt. Polanski werd vorig jaar uit The Academy gezet vanwege een oude misbruikzaak. De Tweede Kamer wil het systeem van koninklijke onderscheidingen herzien. Aanleiding is de commotie rond de sultan van Brunei, meldt de Volkskrant. De Democraten in het Amerikaanse Congres willen alsnog het volledige Rusland-rapport van speciaal aanklager Robert Mueller kunnen inzien. Donderdag publiceerde minister Barr van Justitie een versie waarin veel passages waren weggelakt. Een Amerikaans echtpaar is tot levenslang veroordeeld voor het jarenlang martelen en verwaarlozen van 12 van hun 13 kinderen. In de rechtszaal lazen beide ouders hun verklaring emotioneel voor. Ook kwamen twee van hun kinderen aan het woord.

En dan nog even dit:

Dieren in Nederlandse natuurgebieden lijden onder de droogte van vorig jaar en nu. Sommige soorten krijgen veel minder nakomelingen. Bekijk onze eerste aflevering in een drieluik over droogte in Nederland:

Fijne dag!

 

Spijtoptant Italiaanse maffia legt cocaïnehandel Amsterdam bloot

20 april 2019 07:43

Een spijtoptant van de Italiaanse maffia heeft belastende verklaringen afgelegd tegen leden van de Amsterdamse onderwereld. De verklaringen van deze drugshandelaar, Giuseppe T., worden gebruikt in zeker drie strafrechtelijke onderzoeken, meldt het AD.

T. heeft verklaringen afgelegd tegen Nederlandse, Italiaanse, Albanese, Turkse en Colombiaanse criminelen in de hoofdstad. Politie en justitie hebben hem vorig jaar verschillende keren gehoord. De man werkt in ruil voor strafvermindering mee met justitie.

Hij organiseerde tussen 2003 en 2015 grote cocaïnetransporten voor de maffia van Colombia naar Amsterdam en deed zaken met kopstukken in de Amsterdamse cocaïnehandel. Tegen tientallen van deze voormalige zakenpartners heeft hij verklaringen afgelegd.

Knooppunt van cocaïnehandel

Ook blijkt uit onderzoek van de krant dat Giuseppe T. een beeld schetst van Amsterdam als knooppunt van cocaïnehandel. Elke drie à vier maanden zou er een partij van 2000 kilo cocaïne zijn binnengekomen, die in delen van 200 kilo werd opgeslagen in bewaakte appartementen.

Hij heeft de politie namen en bijnamen gegeven van leden van de onderwereld en verteld wie er de baas waren.

T. was betrokken bij cocaïnesmokkel voor 'Ndrangheta-clans en smokkel uit landen als Brits Guyana. Grote partijen werden vervoerd tussen ladingen hout en kwamen aan in de haven van Rotterdam.

De politie zegt in de krant dat de spijtoptant inzicht heeft gegeven in de structuren en werkwijze van de 'Ndrangheta en zijn partners in Nederland.

Het antimaffiateam van de politie, dat in 2017 werd opgericht, werkt samen met de Italiaanse opsporingsdiensten. "Dat heeft zijn vruchten al afgeworpen", bevestigt de politie. Binnenkort wordt een nieuwe spijtoptant gehoord. "Daarmee zijn we ook via de Italiaanse samenwerking in aanraking gekomen."

 


Copyright © 2006-2019 - www.ramonpieper.nl