Ouders doodgereden Britse tiener ontmoeten Trump

16 oktober 2019 03:46

De ouders van de Britse tiener die vermoedelijk is doodgereden door een Amerikaanse vrouw van een diplomaat, hebben president Trump gesproken, meldt onder meer de BBC. Volgens de ouders heeft de Amerikaanse president gezegd dat de 42-jarige hoofdverdachte niet zal terugkeren naar Groot-Brittannië.

De 19-jarige Harry Dunn werd in augustus op de motor aangereden door een automobilist die op de verkeerde weghelft reed. Het ongeval was bij een Britse legerbasis in de buurt van Oxford, waar ook medewerkers van de Amerikaanse inlichtingendienst werken.

Uit politieonderzoek bleek dat de tegenligger de echtgenote van een Amerikaanse diplomaat was. Deze Anne Sacoolas vertrok na het ongeluk naar de VS. Zij kon als verdachte het land verlaten omdat ze diplomatieke immuniteit genoot. Volgens de Britse minister Raab van Buitenlandse Zaken is die inmiddels opgeheven.

'Ik pakte Trumps hand steviger vast'

De ouders van Dunn zeggen dat hun ontmoeting met president Trump sympathiek was. "Ik pakte zijn had steviger vast dan hij de mijne vasthield, en zei: 'als het jouw zoon was, zou jij hetzelfde doen als wij.'", zegt zijn moeder tegen de BBC over de ontmoeting.

Volgens haar antwoordde Trump bevestigend en zou hij proberen de zaak van een andere kant te bekijken. Eerder nam Trump het juist voor Sacoolas op, door te zeggen dat "het kan gebeuren" dat je in Groot-Brittannië per ongeluk tegen het verkeer in rijdt.

Verdachte Sacoolas zou ook in het Witte Huis zijn geweest om de ouders excuses aan te bieden. Dunns ouders waren daar naar eigen zeggen nog niet klaar voor.

 

Britse Sky News lanceert 'brexit-vrij' nieuwskanaal

16 oktober 2019 02:20

Het Britse nieuwsplatform Sky News lanceert een 'brexit-vrij' nieuwskanaal. Het pop-up-kanaal is vanaf vanmiddag te zien op een van de tv-kanalen van Sky en ook te volgen via YouTube. Op het hoofdkanaal blijft de brexit een belangrijk onderwerp.

De brexitvrije zender gaat op werkdagen van 17.00 uur tot 22.00 uur allerhande nieuws uitzenden, maar vermijdt berichtgeving over de brexit. Sky is op het idee gekomen door een onderzoek waaruit zou blijken dat 70 procent van de nieuwsmijders geen nieuws meer volgt vanwege de brexit-verslaggeving.

De aankondiging komt aan de vooravond van een mogelijke overeenkomst tussen de Europese Unie en de Britse regering. In Brussel wordt intensief onderhandeld, om een brexit zonder afspraken eind deze maand te voorkomen.

'Stoutmoedige aanpak'

Een eventuele doorbraak zal Sky News dus niet melden op het pop-up-kanaal. De baas van Sky News noemt die aanpak "stoutmoedig". Maar, zo zegt hij in een persbericht, "we weten dat kijkers het zullen waarderen dat we de publieke opinie volgen".

Op Twitter wordt overwegend negatief gereageerd op de aankondiging op van Sky News

 

Grote groepen boeren met trekkers op weg naar boerenprotest

16 oktober 2019 02:17

Grote groepen boeren die naar het boerenprotest gaan, zijn op pad. Onder meer op de A28 in de richting van Amersfoort rijdt een lange stoet met boeren afkomstig uit de noordelijke provincies, op weg naar de verschillende protestlocaties. Ook vanuit andere delen van het land zijn boeren met hun tractoren op weg naar de betogingen, bijvoorbeeld vanuit Noord-Brabant en Zeeland. De eerste files zijn inmiddels ontstaan.

De protestdag begint vandaag eerst op een sportpark aan de rand van De Bilt. In eerste instantie waren de boeren van plan te betogen bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), omdat ze de stikstofberekeningen van het instituut wantrouwen. In overleg met de gemeente en boeren is het protest verplaatst naar een locatie in de buurt. Veel medewerkers van het instituut werken vandaag thuis.

Op het programma staan onder meer toespraken van het Farmers Defence Force, de groep die deze protestdag heeft georganiseerd.

Rond 11.30 uur wil de groep zich met trekkers verplaatsen van De Bilt naar Den Haag, voor onder meer toespraken van verschillende vertegenwoordigers uit de landbouwsector. Die demonstratie wordt vanaf 14.30 uur gehouden op de Koekamp, naast het Malieveld.

Leger wordt ingezet

De boeren waren van plan te protesteren op het Binnenhof, maar daar zijn betogingen nooit toegestaan. Het is onduidelijk of de boeren van plan zijn zich aan dat verbod te houden.

Defensie zet op belangrijke punten in de stad zware verplaatsbare voertuigen neer, om de veiligheid te waarborgen. Een woordvoerder van de gemeente zei eerder dat het leger te hulp schiet, omdat bedrijven niet op tijd hulp konden bieden.

Verkeersinfarct

Van de trekkers die richting De Bilt rijden wordt veel overlast verwacht. Rijkswaterstaat adviseert automobilisten de snelwegen rond Utrecht vanochtend zoveel mogelijk te vermijden. Bovendien werkt de rijksdienst aan de Galecopperbrug (A12), waardoor sowieso al veel oponthoud is in de regio Utrecht.

In de loop van de ochtend wordt grote drukte verwacht op de wegen van Utrecht naar Den Haag, als de boeren zich verplaatsen van De Bilt naar Den Haag.

Hier zie je een compilatie van het boerenprotest van 1 oktober:

 

Vier straten Venlo ontruimd om groot gaslek

16 oktober 2019 00:52

In Venlo waren vannacht vier straten ontruimd vanwege een groot gaslek. Ongeveer honderd mensen uit de wijk Blerick moesten na 22.00 uur gisteravond uit voorzorg hun huis verlaten. Ook gold in een groot deel van de wijk een verbod op open vuur en dus ook roken.

Een groot deel van de mensen vond opvang in een buurthuis. De rest heeft volgens de brandweer zelf een onderkomen gezocht.

Terug naar huis

Na 2.00 uur vannacht was het lek gedicht en mochten bewoners onder begeleiding van de brandweer weer naar huis. "De brandweer heeft in ieder huis gemeten of het veilig is", zegt een woordvoerder.

Het gaslek werd ontdekt vanwege de geur. De oorzaak is een kapotte waterleiding, denkt de brandweer. Er kwam zo veel water vrij, dat de grond is gaan schuiven en de gasleiding is gesprongen.

"Het is een flinke gaslekkage", zei een woordvoerder van de brandweer. "Lastig is dat het op een kruispunt is gebeurd. Vier leidingen moesten worden afgesloten."

Water afgesloten

Als gevolg van de problemen zit een deel van de wijk zonder water, meldt de brandweer. Bewoners kunnen terecht bij watertappunten. Ook zijn er flesjes water beschikbaar.

Eerder deze week werd in dezelfde wijk ook al een aantal huizen ontruimd. Toen waren werkzaamheden de boosdoener.

 

Knot zet deur op een kier om pensioenkortingen dit jaar te voorkomen

15 oktober 2019 23:48

Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank, zet de deur op een kier om pensioenkortingen bij de twee grootste pensioenfondsen, ambtenarenfonds ABP en Zorg en Welzijn, dit jaar te voorkomen.

Deze fondsen hebben volgens de huidige regels niet voldoende financiële buffers, maar in het nieuwe pensioenakkoord is afgesproken dat die buffers niet meer nodig zijn. Voor de miljoenen mensen die bij deze fondsen zijn aangesloten dreigen volgend jaar kortingen, die in het nieuwe stelsel, dat in 2022 zou moeten ingaan, niet nodig zouden zijn.

Gesprekken over 'onnodige pensioenkortingen'

"Als pensioenfondsen nu zouden moeten korten omdat ze een grote buffer moeten opbouwen, en er zou zekerheid zijn dat dat in het nieuwe stelsel niet het geval zou zijn, dan zou je kunnen overwegen om die kortingen achterwege te laten", zegt Knot tegen de NOS.

Deze uitspraak van Knot is relevant binnen de gesprekken die minister Koolmees van Sociale Zaken op dit moment voert met de pensioensector. Al weken zijn zij in gesprek om te kijken of zogenoemde 'onnodige pensioenkortingen' voorkomen kunnen worden.

Dat Knot nu openstaat voor het voorkomen van kortingen die in het nieuwe stelsel niet nodig zouden zijn, is belangrijk. Want De Nederlandsche Bank houdt toezicht op de financiële positie van de pensioenfondsen.

Metaalfondsen moeten van Knot wel snel korten

Knots uitspraak gaat niet over de pensioenfondsen die al jarenlang onvoldoende in kas hebben om de beloofde pensioenen uit te keren, zoals metaalfondsen PME en PMT. Een paar weken geleden zei Knot dat er snel gekort moet worden op de pensioenen, anders worden de problemen doorgeschoven naar de volgende generatie. Bij dat standpunt blijft hij.

Het verschil tussen enerzijds ABP en Zorg en Welzijn en anderzijds de metaalfondsen is dat de laatsten al een jaar langer onder de vereiste dekkingsgraad zitten.

Een groep van veertig experts pleitte afgelopen weekend in een brief aan de Kamer voor een verhoging van de rekenrente. Dat is een fictieve rente die de fondsen moeten hanteren bij het bepalen van hun financiële positie.

Knot niet onder indruk van brandbrief

Een hogere rekenrente zou mogelijk ook kortingen voor metaalfondsen kunnen voorkomen, maar hoe hoger die rekenrente is, des te meer toekomstig risico een pensioenfonds neemt. Knot is niet onder de indruk van die brief. "Alle argumenten in de brief waren ook bekend tijdens de onderhandelingen over het nieuwe pensioenakkoord. Toen zijn die meegewogen, maar er is gekozen voor een risicovrije rekenrente", zegt hij.

"Onnodige kortingen moet je altijd zien te voorkomen", zegt Knot. "Maar het is de vraag of dat een relevante term is is als de rente waarschijnlijk langdurig laag zal blijven."

Voor eind november verwacht minister Koolmees meer duidelijkheid te kunnen geven over de uitkomst van de gesprekken met de pensioensector.

 

Massale steun voor agent die op Twitter beledigd werd vanwege zijn afkomst

15 oktober 2019 23:21

Een agent uit Roosendaal die op Twitter liet zien hoe hij online beledigd wordt vanwege zijn Turkse afkomst, wordt inmiddels bedolven onder de steunbetuigingen. "Het is mooi om te zien dat het is omgedraaid naar iets positiefs", zegt agent Caner Büyükördek tegen Omroep Brabant.

Büyükördek vertelt op Twitter geregeld over wat hij meemaakt op zijn werk. Maar zondag gebruikte hij het medium om een meer persoonlijk bericht te delen.

Na de Tweet stroomden de reacties binnen. Het bericht werd meer dan achthonderd keer gedeeld en bijna zevenduizend mensen gaven aan het leuk te vinden. Büyükördek weet niet wat hem overkomt. "Mijn mailbak stroomt vol met positieve reacties. Ik krijg heel veel steun."

Kwetsend

Volgens Büyükördek krijgt hij geregeld opmerkingen als 'niet mijn politieagent' of 'terug naar je eigen land' naar zijn hoofd geslingerd op Twitter. "Als je dat op straat tegen me zegt, dan word je daar gewoon voor aangehouden. Maar op Twitter kan het anoniem. Het raakt me en het is kwetsend. Het voelt alsof je met 1-0 achterstaat puur vanwege je naam en afkomst."

Dat mensen hem nu massaal steunen, doet hem goed. "Het is wel mooi om te zien hoe dat is opgepakt en dat het eigenlijk is omgedraaid naar iets moois. En dat mensen er zich van bewust geworden dat je iemand niet om zijn naam mag veroordelen."

 


Copyright © 2006-2019 - www.ramonpieper.nl