Kort geding Johan Cruyff Foundation tegen biograaf Auke Kok

15 november 2019 09:47

De Johan Cruyff Foundation heeft een kort geding aangespannen tegen Cruijff-biograaf Auke Kok en uitgeverij Hollands Diep. De stichting wil het boek uit de winkel laten halen.

In de gisteren verschenen biografie van Cruijff (1947-2016) staat dat de stichting jaarlijks een miljoen euro naar zijn oprichter overmaakte. Dat was voor het recht om zijn naam en beeld te gebruiken voor het promoten van de stichting. Biograaf Kok baseert zich op drie mensen die van de hoed en de rand weten, zei hij woensdag in het tv-programma De Wereld Draait Door.

Maar de Johan Cruyff Foundation noemt de bewering volstrekte onzin. "Alle fondsen van de Cruyff Foundation worden te allen tijde ingezet voor de missie om kinderen in beweging te brengen", schrijft de stichting op zijn website. De stichting zegt dat Kok zijn bevindingen vooraf bij hen had kunnen checken.

Kok zei in De Wereld Draait Door dat de weduwe en kinderen van Cruyff niet aan het boek wilden meewerken en de Johan Cruyff Foundation ook niet, "want daar zit het gezin in en die venten weer allerlei boeken uit over Cruijff".

Het kort geding dient vanmiddag om 13.30 uur bij de rechtbank in Amsterdam.

 

Opnieuw geweld tussen Israël en Gaza, 'wapenstilstand fragiel'

15 november 2019 09:22

Israël heeft vannacht opnieuw luchtaanvallen uitgevoerd op de radicale Palestijnse groepering Islamitische Jihad in de Gazastrook. Daarbij zouden zeker twee mensen gewond zijn geraakt.

Volgens het Israëlische leger zijn de aanvallen een reactie op raketten die gisteren vanuit Gaza zijn afgevuurd op burgers in het zuiden van Israël. Een groot deel daarvan werd onderschept. Vandaag blijven scholen in het gebied gesloten.

Gisterochtend bereikten Islamitische Jihad en Israël na twee dagen vol geweld nog een staakt-het-vuren, na bemiddeling van Egyptische autoriteiten en de Verenigde Naties.

Wapenstilstand fragiel

"Daarna zijn er gedurende de dag raketaanvallen uitgevoerd vanuit Gaza op Israël", zegt correspondent Ties Brock in het NOS Radio 1 Journaal. "Daar kwam overdag geen reactie op, maar 's nachts heeft Israël wel aanvallen uitgevoerd. Voor zover bekend zijn er aan beide kanten geen doden gevallen, maar het staakt-het-vuren blijkt fragiel te zijn."

Sinds dinsdag zijn ruim 34 Palestijnen om het leven gekomen. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn zestien burgers gedood. Aan beide kanten raakten tientallen mensen gewond.

De Israëlische premier Netanyahu zei dat de militaire operatie op zijn einde loopt. "Onze vijanden hebben de boodschap begrepen, we kunnen iedereen bereiken."

Oplaaiing geweld

Het geweld begon toen het Israëlische leger dinsdag een commandant van Islamitische Jihad doodde. Volgens Netanyahu was de commandant van de beweging bezig met het voorbereiden van aanslagen.

Daarna vuurden strijders van Islamitische Jihad, die door de Europese Unie en Verenigde Staten als terroristische organisatie wordt gezien, honderden raketten af op Israël, dat de aanvallen beantwoordde met bombardementen. Hamas, de militante groep die in Gaza de macht in handen heeft, lijkt zich tot op heden niet met het conflict te bemoeien.

 

Bewoners Utrechtse buurt opnieuw geëvacueerd, nu wegens brand

15 november 2019 09:14

In een sportschool bij een winkelcentrum in Utrecht heeft vannacht brand gewoed. Een aantal omwonenden werd enige tijd geëvacueerd. Dat was al de derde keer deze week. Gisternacht werd geprobeerd een pinautomaat op te blazen en dinsdag was er een gaslek in het winkelcentrum.

Volgens de brandweer was er vannacht eerst een harde knal te horen en daarna brak er brand uit in de berging van de sportschool. Uit voorzorg werden de woningen boven de sportschool ontruimd. De oorzaak van de brand is nog niet bekend, maar er wordt rekening gehouden met brandstichting. Hoe groot de schade aan de sportschool is, is nog niet bekend.

Andere incidenten

In de nacht van woensdag op donderdag waren de buurtbewoners al opgeschrikt door een mislukte plofkraak. Dinsdag moesten enkele bewoners hun huis uit vanwege een gaslek. Dat werd veroorzaakt door werkzaamheden aan het winkelcentrum dat wordt gerenoveerd.

Bewoners en ondernemers zitten door de verbouwing al twee jaar in een bouwput. Door allerlei tegenslagen liep de renovatie flinke vertraging op, meldt RTV Utrecht.

 

Politieagenten mogen stroomstootwapen gaan gebruiken

15 november 2019 08:56

Agenten krijgen een stroomstootwapen om zich te verdedigen. Met de zogeheten taser is al lang geëxperimenteerd en minister Grapperhaus noemde het in september een goede zaak dat het wapen er komt, maar dat het wel een zorgvuldig besluit moet worden.

Haagse bronnen bevestigen een bericht van De Telegraaf dat het kabinet nu inderdaad zal besluiten tot invoering. 17.000 agenten worden met de taser uitgerust en het kabinet trekt daarvoor 30 miljoen euro uit.

Er komt een aanbestedingsprocedure en de agenten moeten leren met het wapen om te gaan. Naar verwachting zal het nog vijf jaar duren totdat alle 17.000 betrokkenen over het stroomstootwapen kunnen beschikken.

Over het gebruik van de taser door de politie tegen psychiatrische patiënten moeten nog nadere afspraken worden gemaakt.

Ongeduld van Akerboom

De discussie over het stroomstootwapen loopt al lang, té lang volgens korpschef Akerboom. Die eiste in september dat het kabinet snel een besluit zou nemen. Hij benadrukte dat agenten steeds vaker geconfronteerd worden met geweld en bedreigingen door burgers en dat de politie daarom stroomstootwapens nodig heeft als extra middel.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International zette vraagtekens bij gebruik van het wapen vanwege de risico's voor de gezondheid. Grapperhaus zei in september dat die risico's zijn te overzien.

 

Amsterdam trekt subsidie in voor scholen met hoge ouderbijdrage

15 november 2019 08:37

Amsterdamse basisscholen die een vrijwillige ouderbijdrage vragen van meer dan 225 euro, krijgen vanaf volgend schooljaar geen subsidie meer. Dat staat in een brief van onderwijswethouder Moorman aan de gemeenteraad. Volgens de wethouder leidt een hoge bijdrage tot kansenongelijkheid, omdat niet iedereen dat geld op tafel kan leggen.

Moorman schrijft dat ouders de vrijwillige ouderbijdrage lang niet altijd als vrijwillig ervaren, en dat de gevraagde bijdrage voor sommige ouders een enorme drempel vormt om voor een bepaalde school te kiezen.

Volgens het kabinet is de gemiddelde ouderbijdrage in het basisonderwijs 57 euro. Twee procent van de scholen vraagt meer dan 227 euro, op sommige Amsterdamse scholen kan de gevraagde bijdrage oplopen tot 700 euro.

Volgens de wethouder zijn de meeste scholen het eens met de maatregel. Moorman is van plan om het maximumbedrag dat een school mag vragen in 2021 nog verder te verlaten, naar 112 euro.

 

Hongkongse minister gewond geraakt bij protest in Londen

15 november 2019 08:25

Justitieminister Cheng van Hongkong is bij een bezoek aan Londen gewond geraakt bij een confrontatie met demonstranten die solidair zijn met de pro-democratiebeweging in Hongkong.

Ze wachtten de minister op bij de plaats waar ze een toespraak zou houden. Ze werd uitgejouwd en uitgemaakt voor moordenaar.

Cheng kwam in het gedrang ten val waarbij ze gewond raakte aan haar arm:

China veroordeelt de gebeurtenissen en wil dat de zaak grondig wordt onderzocht.

In Hongkong gaan de rellen onverminderd door. Demonstranten, vooral studenten, gebruiken verschillende universiteiten als uitvalsbasis voor blokkades en gevechten met de politie. NOS-correspondent Sjoerd den Daas spreekt van een grote chaos. De metro rijdt niet en overal kunnen plotseling blokkades worden opgeworpen. "Het openbare leven ligt voor het grootste deel stil."

Den Daas bezocht het terrein van de Polytechnic University. Rond het complex zijn barricades opgeworpen. Hij werd bij het binnengaan door studenten streng gecontroleerd, moest zijn paspoort en perskaart laten zien en werd gefouilleerd. Binnen hing de geur van wasbenzine, die gebruikt wordt om benzinebommen mee te maken.

Veel studenten dragen maskers en zelfgemaakte wapens om hun vrijheid te verdedigen, zoals ze zelf zeggen. Ze hebben zich bewapend met stenen, stokken, benzinebommen en zelfs pijl en boog.

Bij de rellen is naar nu blijkt woensdag een 70-jarige man omgekomen. Hij wilde in zijn lunchpauze een foto maken van gevechten tussen stenen gooiende groepen. Vermoedelijk was het een gevecht tussen studenten en tegenstanders van het al vijf maanden durende protest. De man kreeg een steen op zijn hoofd en stierf in een ziekenhuis.

 


Copyright © 2006-2019 - www.ramonpieper.nl